Muscadet

Nu när det är kräftskivetider vill jag påminna om en artikel jag skrev på ÖT  för en tid sedan om muscadetvin och som prenumeranter kan läsa i sin helhet här.

Muscadet är ett vitt vin från regionen kring Nantes i Loiredalen. Det har inget som helst att göra med söta viner gjorda på Muscat eller Moscatel utan görs på druvan Melon de Bourgogne som ger torra, fräscha viner.

Vinet får ligga på sin jästfällning hela vintern innan den sätts på flaska utan att filtreras, tidigast i mars året efter skörden. Jästresterna ger lite mer fetma och jästiga brioche-toner åt vinet, och ibland kan det finnas lite kolsyrebubblor kvar. En viss sälta gör att vinet går så bra ihop med allt som kommer från havet.

Muscadetvinet  Chateau du Cleray har jag fina minnen av. Det är en underbar plats, vinmakaren Pierre Jean Sauvion är en man som verkligen brinner för det han gör och det känns i hans viner.

 

 

Chateau du Cleray  finns på vinlistan på  Pavis som nyss annonserade om sina kräft- och räkaftnar, och muscadet rekommenderas till skaldjur så… Vad väntar ni på? Boka bord och plocka fram kräftbesticken nu bara!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

En WordPress.com-webbplats.

Upp ↑

%d bloggare gillar detta: