Bordeaux.nu

När jag har mina vinkurser frågar jag ibland: Brukar ni dricka vin från Bordeaux ?

Nä, blir svaret oftast. ”För dyrt och inte gott. Surt.”

Nåja, det är väl helt giltiga orsaker. Jag brukar dock vilja gräva vidare och bättre förstå vad personen egentligen menar med att det är surt, och om ni kommer på någon av mina kurser eller smakningar kan vi fundera på det tillsammans och vad vi egentligen menar med surt, strävt, tanniner osv.

Efter att ha bott och arbetat i Bordeaux i 10 år ligger givetvis både staden och regionens vin mig varmt om hjärtat, och därför blir jag ibland lätt frusterad av att mångas intryck av Bordeauxvin är ”dyrt och surt”, när jag själv har så många underbara smakminnen av vin från Bordeaux. Men möjligheterna att  dricka bra Bordeaux utan att det kostar skjortan är heller inte så bra i vårt land. Detta har flera orsaker som jag ska försöka reda ut nu och i kommande inlägg.

Först är det ju det här med prisnivån. Finländarna lägger inte gärna mycket mer än 10€ på sin flaska, hela 75% av allt rödvin som säljs på ALKO och en ännu större andel av vitvinet ligger på 7-9,99€.

I Bordeaux finns ca 7300 enskilda odlare, eller ”chateaux” om man så vill. När jag gick utbildningen i vinförsäljning där år 2004  så lärde vi oss att det var 10.000, så det har minskat en hel del. Hårda ekonomiska tider har gjort att mindre odlare försvunnit eller slagits samman till större egendomar.

De lägsta klassificeringar, AC Bordeaux eller Bordeaux Superieur, kostar runt 4-8€ i en matbutik i Frankrike och man hittar även äldre årgångar till salu (med äldre menar jag mer än 10 år gamla). Här i Finland blir dessa att kosta nära eller över 10€, vilket alltså av många upplevs som den ”magiska gränsen” för vad som är dyrt.

Dessutom  får vi oftast hålla till godo med vin som är endast 2-3 år gamla, ofta från lite ”sämre årgångar”. Jag upplever till exempel att det är ganska många 2012 i omlopp nu, en inte speciellt bra omgång.

Det här med unga årgångar är nog en av orsakerna till att Bordeauxvin upplevs som ”sura”. Vin i denna prisklass är sällan speciellt märkvärdiga, men dessutom är de ofta helt enkelt för unga för att drickas ännu, och väldigt få människor har idag möjligheten att lagra vin. Synd att det inte ser ut som i Spanienhyllan, där det finns hur gamla årgångar som helst till vrakpris! Orsaken till detta är en diskussion som får vi ta en annan gång.

I nästa priskategori  har vi vin från en viss region som Medoc, Margaux eller Saint Emilion. Dessa kostar lite mer, kanske 10-15€ i butik i Frankrike beroende på hur känt slottet är och vilken region det är. Tyvärr landar priset ändå ofta direkt på ca 30€ hos oss, och det är här jag upplever att problemet ligger. Det här är riktiga ”good value wines” om man vet vad man köper, men de känns onekligen lite dyra för de flesta av oss.

Toppslotten, eller Grands Crus,  som kostar flera hundra per flaska är bara ett fåtal eller ca 3%.  ALKO köper regelbundet in några olika av de dyrare slotten, och dessa flaskor går åt till samlare och andra som är beredda att betala 100€ och uppåt. Dessa flaskor finns i det s.k. specialsortimentet som bara säljs i Arcadabutiken i Helsingfors.

I huvudstadsregionen finns många möjligheter att gå på smakningar genom olika vinklubbar, och då blir ju inte priset så blodigt när man delar flaskans pris på fler. Det här är möjligheten för många att få pröva på även lite exklusivare viner, och inte bara från Bordeaux. Här i Österbotten finns inte lika många möjligheter till detta, men med det ökande vinintresset kanske vi en dag får mera klubbar, smakningar och mässor vi också.

Tills dess, om man nu vill testa ett riktigt bra vin från Bordeaux  utan att totalt ruinera sig? Ja, då skulle jag råda att kolla på ALKO:s hemsida och gå igenom vilka vin som är i s.k. ”bra” årgångar (glöm inte att inkludera beställningssortimentet i din sökning!) och beställa vinet till den butik du vill hämta ut ifrån. Köp några olika flaskor, samla ihop ett gäng till smakning och dela på kostnaderna. Jag kommer gärna som smakningsledare, ta kontakt så funderar vi ut något.

Och diskussionen om Bordeaux får fortsätta i ett annat inlägg, jag har mycket kvar att säga om det för den som orkar läsa!

Cos d'Estournel, Medoc

Chateau Cos d’Estournel i Saint Estephe, Medoc, ett av de riktiga toppslotten.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

En WordPress.com-webbplats.

Upp ↑

%d bloggare gillar detta: