Fumé blanc från Napa Valley och reduktion/reduktiv stil.

Kvällens uppställning av vita viner på grundkursen i vin i Jakobstad såg ut som nedan. Ett par nya bekantskaper samt någon gammal goding.  Trimbachs Riesling blir man väl aldrig besviken på, som alltid ett ypperligt exempel på en bra matriesling och med karakteristiska petroleumtoner.

image

Tredje vinet från höger på bilden kommer från Robert Mondavi i Kalifornien. Denna Sauvignon från Napa Valley är eklagrad vilket sällan är fallet med de sauvignonvin vi kanske är vana att dricka från Loire eller Nya Zeland.

I Napa Valley kallas druvan sauvignon för fumé blanc, (fumé betyder rök på franska) och eklagras ibland, men det är inte ett måste.  Trots de rökiga toner vinet kan ha är det inte därifrån namnet kommer utan det är en efterapning av namnet Pouilly Fumé , det världsberömda vinet från Loire gjort på samma druva  och som sägs fått sitt namn av den tjocka dimma som ibland täcker regionen.

Namnet Fumé Blanc marknadsfördes först av just Robert Mondavi för att känneteckna sauvignon från Napa men namnet är fritt att användas av alla idag.

Nu varning för tekniksnack och vinnörderi på följande rader:

Jag är själv relativt ovan med denna stil, så jag kan ha fel, men jag upplevde tyvärr att denna flaska var väldigt reduktiv, det vill säga en lukt av svavel, ägg och lite som lukten av en viss pappersfabrik i vår nejd. En del gick bort med luftning men inte allt.

Begreppet reduktivt har att göra med om vinet gjorts i en extremt luftfri omgivning, dvs att man skyddat det helt från luft för att undvika reduktionens motsats oxidation och få vinet att bevara så mycket så möjligt av sin fräschör. Dessvärre kan denna biverkning då uppstå, att vinet har aromer av svavel, men en rejäl luftning hjälper oftast.

De rökiga toner som finns kvar, aromer av flinta och mineralitet är sedan normala uttryck för denna stil och sätt att göra vin på. Men kursdeltagarnas reaktioner, som till störsdta del var negativa, visar hur hårfin gränsen kan vara mellan en defekt eller ett av vinmakaren avsiktligt orsakat karaktärsdrag för en viss stil.

Vill ni förstå mera om reduktion finns här en bra artikel på engelska.

Och vill ni dricka god sauvignon rekommenderar jag att ni håller er till Loire!

 

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

En WordPress.com-webbplats.

Upp ↑

%d bloggare gillar detta: