Gewurztraminer-älskad och hatad.

Gewurztraminer. Prosit.

Nä men skämt åsido, druvor med lite mer lättuttalade namn finns det ju.

Dessutom är den svår att förstå sig på denhär druvan, den kan vara både blommig och dofta tantparfym eller mer fräsch med citrustoner. Helt torr eller sliskigt söt. Jag är själv ingen stor vän av ”gewurz”  men hittade nyligen ett så smarrigt vin så jag måste dela med mig:

Jag använde Fetzer Shaly Loam Gewurztraminer 2014 nyligen på en av mina vinkurser för att illustrera druvan och blev så förtjust att jag sedan tog samma vin på en smakning med temat mat- och vinkombination jag var med och ordnade på Strandis i Larsmo nyligen.

image

Vinet kommer från Monterey i Kalifornien, och känns ganska annorlunda än de Gewurztraminer jag druckit från t.ex. Alsace.  Alsaceversionerna brukar tyvärr ha ganska hög alkoholhalt, men Shaly Loam har bara 12%, vilket alltid är välkommet om man vill kunna njuta av ett glas utan att genast känna av det.

Med sina 25 gram socker klassas vinet som halvsött, men både jag själv och deltagarna i båda vinsmakningarna upplevde det som fräsch och livligt, inte alls i närheten av ett dessertvin. Och med priset 11,90€ är det ett verkligt fynd! Kombinera med någon salt och gärna lite kryddig mat, vi tyckte det slank ner fint tillsammans med bl.a. lammbratwurst.

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

En WordPress.com-webbplats.

Upp ↑

%d bloggare gillar detta: