En händelserik vecka

Det har igen varit tyst på bloggen och detta har berott på att jag har haft en riktigt fartfylld vecka och nöjt mig med lite kortare inlägg på sociala medier.  Här en liten sammanfattning av den gångna veckan som verkligen gått i vinets tecken:

LÖRDAG

Inledde starkt med en Fransk Afton på Rosenlunds Prästgård. De duktiga kockarna hade komponerat ihop en franskinspirerad trerätters meny som jag sedan valde viner till. Vi besökte tre franska regioner och bekantade oss med deras historia, mat och kultur, nämligen Alsace, Bordeaux och Sydfrankrike eller Provence om man så vill.

Kocken Pontus Sandin visade sig vara en tusenkonstnär för han ackompanjerade mig även på gitarr till några franska chansons. En kväll för alla sinnen alltså och något av det roligaste jag gjort på länge, tack till alla trevliga middagsgäster!

 

ONSDAG

Nu var det start för  Arbis fortsättningskurs i vinkunskap. Temat för kursen är dels de olika faktorer som spelar in på vinets pris, stil och kvalitet men även att bekanta sig med de viktigaste vinproducerande länderna. Vi pratade om klimat och smakade viner från bl.a. Spanien, Portugal, Grekland, Tyskland och Nya Zeeland.

Inga bilder tyvärr från denna kväll så lägger in bild på det kanske intressantaste av de viner vi smakade den kvällen, Dr Herrman Erdener Treppchen Riesling Kabinett.  Ett halvsött vin från Mosel som verkligen visade oss vad som är ursprungstypiskt för just den regionen.

img_0601

TORSDAG

Tidigt nästa morgon styrde jag kosan mot Helsingfors och mässan Viini ja Ruoka  som hölls 27-30.10. Mässans arrangör är tidningen Viinilehti med Antti Rinta-Huumo och Juha Berglund i spetsen. Juha Berglund är ju även känd som ägare till slottet Chateau Carsin i Bordeaux.

Där gick jag runt en dag och spanade in nyheter bland alla de vin som importörerna ställde ut. Provsmakade ca 60 viner under dagen skulle jag tro, så trots att man som yrkesmänniska dels är van att smaka många viner på kort tid, dels givetvis spottar, så var nog både huvud och smaklökar ganska trötta när kvällen kom. Några nya trender hittade jag, mer om dessa i något kommande inlägg.

FREDAG

Hem  och förbereda kvällens smakning för ett trevligt gäng lärare som jag haft äran att träffa en gång tidigare. Kvällens tema var röda och vita viner och jag bestämde mig för att upprepa ett historisk experiment nämligen att låta franska och kaliforniska viner tävla mot varandra. Blint givetvis, dvs att man inte vet vilket vin som är i vilket glas.  Denna smakning som brukar kallas Judgement of Paris ägde rum 1976 och blev startskottet för den succé kaliforniska viner sedan skulle få.

Vi provade vinerna tillsammans med en bit mat, så vilket som var favoritvinet berodde förstås också på om man tog i beaktande hur bra det passade ihop med maten. Resultatet blev att Frankrike vann med en röst bland de vita vinerna och Kalifornien vann överlägset bland de röda.

 

Sedan på lördag var det dags för Grande Finale med Bothnia Vinsällskaps jubileumsmiddag, men den tillställningen förtjänar faktiskt ett eget inlägg!

vmm-whitebox-bloggbanner

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

En WordPress.com-webbplats.

Upp ↑

%d bloggare gillar detta: