Vinet med pinnen

Vinexperter varnar ibland för att köpa vinflaskor som ser alltför speciella ut och en sned flaskhals eller en flaska i form av ett djur sägs bara vara ett sätt att lura den lättrogna konsumenten. Är innehållet däremot också bra är en snygg eller annorlunda flaska givetvis bara pricken över i:et som kan bli kvällens snackis runt middagsbordet.

Det italienska rödvinet ”dal tralcetto”, eller ”vinet med pinnen” som har funnits på både den norska och svenska marknaden i närmare tjugo år finns nu även i Finland. Med sin kännspaka och påkostade förpackning är vinet en omtyckt gå bort-present och produktchef Tina Järvikangas på importören Arvid Nordqvist (ja, dom med kaffet) berättar att dal Tralcetto efter introduktionen i beställningssortimentet snabbt fått sin plats på hyllan i de flesta ALKO-butiker.

Den italienska producenten Zaccagnini sparar små träbitar som klipps bort när vinrankorna beskärs under vintern och fäster dem vid flaskans hals med ett band gjort av något bastliknande material. Etiketten ser ut att vara handskriven och hela förpackningen känns väldigt genuin och naturlig. Det lär vara de äldre kvinnorna i släkten som tar hand om detta handarbete.

Det finns flera vin i samma serie, både rött, vitt och rose, men den produkt som funnits med längst är en Montepulciano d’Abruzzo. Detta röda vin görs på druvan Montepulciano och regionen är alltså Abruzzerna, som ligger på Italiens östra kust, ungefär halvvägs ner till “hälen”. Här på Apenninernas sluttningar är det utmärkt att odla druvor när den kyliga brisen från bergen möter varmare luft från Adriatiska havet. Det är nämligen bra för druvornas mognadsprocess med ganska tydliga skillnader i dag- och nattemperatur.

Vinet då? Bärig och syltig doft, i smaken toner av mjölkchoklad och en lite bränd eftersmak.  En del tanniner men ändå ganska lättdrucket tack vare viss sötma (på ALKO:s sida anges 9gr).

Det som också är lite kul är att vinet även finns i magnumflaska, alltså 1,5 liter och nu till jul t.o.m. en begränsad upplaga på dubbelmagnum eller 3 liter!  För dubbelmagnumen får man betala 69,90€ och det blir faktiskt ett dyrare literpris än om man köper den vanliga 0,75 liters flaskan som kostar 14,90€. Det här beror på att en stor flaska är både dyr att tillverka och hantera.

Vill man ha vin som är så billigt som möjligt per liter är det bättre att köpa bag-in-Box, men med en magnumflaska får man en fin gå-bort present eller rolig detalj på middagen.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

En WordPress.com-webbplats.

Upp ↑

%d bloggare gillar detta: