Igår, eller närmare bestämt den tredje torsdagen i november klockan 00.00 släpptes de första flaskorna av årets Beaujolais Nouveau. Först ut att få smaka på härligheten är alltid Japan, eftersom de byter dygn först av alla. Även i år spreds bilder på sociala medier där man såg japaner som t.o.m. badade i den ädla drycken. Men vad är egentligen Beaujolais Nouveau?
Kortfattat så är det vin från regionen Beaujolais i södra delen av Bourgogne som dricks genast efter att det har jäst färdigt för att fira att skörden är över. Bestämmelserna säger att vinet inte får säljas innan den tredje torsdagen i november och endast under en viss tid. Det är alltså inte ett vin som vinner på lagring.
Det handlar egentligen om ett fiffigt marknadsföringsjippo som i många år tillåtit vinbönderna i Beaujolais att bli av med stora mängder vin snabbt. Skörden äger rum i slutet av september och jäsningen räcker 10-20 dagar. Med tanke på att vinet sedan ska klareras, filtreras, tappas på flaska, få sin etikett och bli nerpackat i lådor för transport till världens alla hörn så att konsumenten ska kunna få det i tid, så förstår man att det är en ganska tight tidsplanering som gäller.
De senaste åren har skörden i Beaujolais varit mindre än vanligt, så kunderna (åtminstone på exportmarknaden) har fått slåss om vem som får sin leverans. Även i år fick dock ALKO sina flaskor och som tidigare år hade man beställt både en Beaujolais och en Beaujolais Villages. Skillnaden mellan de två är att vin med benämningen Villages måste komma endast från vissa byar i distriktet.
Båda vinerna är gjorda av erkända producenter från regionen, Albert Bichot och Georges Duboeuf, ”kungen av Beaujolais”. Etiketterna är färggranna och abstrakta enligt tradition.
Smaken är fruktig, saftig och kan upplevas som lite sur. Lingonsaft säger många. De berömda banantonerna kommer från den speciella jäsningsmetod som används, nämligen kolsyrejäsning.
Och visst är det vin, absolut inte druvsaft som många vill få det till. Det beror förstås på vad man jämför med också. Gillar man argentinsk Malbec kanske man upplever detta som något tunt, men lite avkylt är det riktigt läskande och fungerade fint med fredagstacosen!
Kommentera