Italien runt

Kursdags ikväll igen och vi körde Italien runt på två timmar så det blev ganska intensivt.. Jag tycker det blir lite tjatigt med samma chiantin och ripasson varje gång, så försökte föra fram några mindre kända druvor också, vissa hade mer framgång hos kursdeltagarna, andra mindre…

Frappato är en druva som odlas på Sicilien och som normalt ingår i den blandning som utgör öns enda DOCG nämligen Cerasuolo di Vittoria. Denna ekologiska variant och alltså som endruvsvin hade en lite obestämbar doft och föll inte många i smaken.

Teroldego Rotaliano var ett riktigt mörkt, fylligt, mjukt och gott vin. Druvan Teroldego odlas inte på många andra ställen i världen än just slätten Campo Rotaliano i området Trentino, den sydligare och ”mer italienska” delen av Trentino-Alto Adige.

Alto Adige i sin tur, eller Sydtirolen som det tyska namnet är, hörde tidigare till Österrike/Ungern och har många druvor med tyskklingande namn. Idag provades från området en pinot Grigio som verkligen kan rekommenderas.

Aglianico kallas ibland söderns Barolo och  vi provade en  Aglianico del Vulture  från den vulkaniska jordmånen vid den utslocknade vulkanen Monte Vultures fot . Detta vin har jag skrivit om tidigare på Facebooksidan, då var årgången 2013. Tyckte inte det var riktigt lika bra denna gång, kan eventuellt bero på årgångsbytet.

Flera andra viner hann vi med, bl.a inte mindre än tre olika viner på tre olika druvor från tre olika regioner men alla gjorda med apassimento metoden, men mer om detta en annan gång!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

En WordPress.com-webbplats.

Upp ↑

%d bloggare gillar detta: