Ripasso, appassimento och governo

Amarone och  Ripasso-trenden tycks vara starkare än någonsin. Det är ändå bra att komma ihåg att det här är två olika viner, även om  båda görs på samma druvor och  kommer från Valpolicella.

Men när det dessutom finns en hel uppsjö av billigare  vin med fyndiga namn som antyder att man använt sig av liknande metoder kan man lätt känna sig lite vilsen. Så låt oss reda ut begreppen lite :

Metoden passito eller appassimento används flitigt i regionen Veneto i nordöstra Italien  och närmare bestämt i underregionen Valpolicella.  Man använder sig av druvan corvina som torkas efter skörd så att den får en mycket hög koncentration av socker.  När dessa druvor sedan jäses resulterar det i ett rött, sött vin som kallas recioto och som är en ypperlig följeslagare till t.ex. blåmögelost, choklad och nötter.

Låter man recioton jäsa ut helt, till ett torrt vin, får man en Amarone della Valpolicella. Amarone ska eklagras i minst två år, men vill man få en amarone som sedan kan lagras mycket lång tid i flaska bör den ha eklagras längre än denna minimumtid.

En Valpolicella  är ett helt ”vanligt” vin gjort på samma druvor som amaronen men alltså skördade på normalt sätt och inte med efterföljande torkning. Står det Valpolicella Classico  eller superiore på flaskan indikerar det snäppet upp i kvalitet och att druvorna kommer från bättre lägen.

Till en Valpolicella ripasso används de skal som blivit kvar efter  Amarone-tillverkningen. De sätts till det unga Valpolicella-vinet och orsakar en andra jäsning.  Vinet blir fylligare eftersom alkoholgraden stiger när vinet jäser en gång till, men får också  mer tanniner och komplexitet. Även Ripasson  eklagras, men under mycket kortare tid än en Amarone.

Sedan finns det inget som hindrar att man tar en annan druva, från en helt annan region och torkar en del eller hela skörden. Då kan det stå appassimento på flaskan. Men det är inte en ripasso, och ännu mindre en amarone.

Som om inte detta var tillräckligt invecklat har det den senaste tiden börjat dyka upp flaskor med beteckningen Governo all’uso Toscana. Detta är en gammal metod som användes i Toscana för flera hundra år sedan och som nu återupplivats för att också de vill rida på ripassovågen.  Här handlar det om att en del av druvorna torkas efter skörd och senare tillsätts i vinet gjort av druvorna som skördats normalt för att orsaka en andra jäsning. Så en slags blandning av apassimento och ripasso kan man säga.

Inte så lätt alltså att hitta rätt i ripassodjungeln och hitta den stil  man gillar! Att välja ett vin från en erkänd producent som gjort denna typ av vin en längre tid och inte bara hoppat på modeflugan är det bästa råd jag kan ge.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

En WordPress.com-webbplats.

Upp ↑

%d bloggare gillar detta: