Julens drycker

img_0772Vad ska man dricka till julmaten? Den frågan ställer sig många den här tiden på året.

Och mitt svar blir alltid detsamma: Det beror på vad du har på ditt julbord. För precis som så många andra traditioner så varierar julmaten från hushåll till hushåll. Många vågar dessutom numera byta ut kålrotslådan mot mera oväntade smaker eller skippa julmaten helt och hållet och bara laga god mat helt enkelt.

Vissa tycker inte heller att dryckerna har så stor betydelse på julbordet utan nöjer sig med vatten och mjölk som måltidsdryck. Och vill man ha det så är det givetvis helt ok, men visst lyfter rätt utvald dryck en maträtt till högre höjder.

Variera därför gärna och ha flera olika dryckesval under middagens gång. Det känns genast mera genomtänkt och smakupplevelserna blir garanterat mer intressanta. Att prova vilka drycker som passar till de olika maträtterblir också ett samtalsämne runt bordet. En bra värd ser givetvis till att det också finns alkoholfria alternativ, och gärna intressanta sådana, inte bara vatten och läsk.

Sött och salt

Den finska julmaten har ofta söta, jordiga eller mustiga smaker. Tänk bara på alla rotsakslådor, sillsalladens äpplen och rödbetor eller skinkan med sin senapsgriljering. Därför går den också bra ihop med lite sötare drycker som kotikalja, eller svagdricka som det riktiga svenska ordet är.  De julöl som erbjuds i många olika stilar (både ale och lager) kännetecknas också oftast av att de är lite mörkare och sötare än vanligt öl.

I Svenskfinland dricks mycket julmust, och det känns som att flaskorna dyker upp i matbutikerna bara tidigare och tidigare varje år.  Julmusten har kommit till oss från Sverige och det påstås vara bara ett fåtal personer i världen som känner till den exakta sammansättningen. Företaget Ab Roberts i Örebro innehar det hemliga receptet och alla andra tillverkare köper alltså sitt koncentrat därifrån. Julmusten är ju ganska  söt, och vill man kan man blanda ut den med öl eller pilsner.

Julmumma

Om man vill ha en lite vuxnare matdryck än julmust kan man ta inspiration från en annan svensk juldryck nämligen mumma.  Grundreceptet på julmumma är porteröl som blandas ut enligt tycke med bland annat ljust öl och sockerdricka eller Schweppes. Sedan kan man smaksätta med madeira, sherry, portvin, gin och krossad kardemumma hur man vill. Det finns hur många versioner som helst och det sägs att en riktig mumma blandas på känsla, utan recept.

Om det är svårt att hitta porteröl, så går det lika bra med stout, som är liknande stil som porter. Stouten har lägre alkoholhalt vilket ju bara till sin fördel för en matdryck. Blandar man dessutom ut med pilsner eller t.o.m. alkoholfritt öl behöver det inte bli många procent alls. Madeiran eller portvinet ger djupet i drycken, annars skulle det väl i princip bara vara utblandad öl. Men var försiktiga med kardemumman!

Vin

Om man ändå vill ha med vin på sitt julbord tycker jag det är ett riktigt tråkigt alternativ att köpa en stor bag in box som ”får duga” till alla olika rätter och sedan står där på bordet halvljummen och inte passar speciellt bra till något. Det blir inte mycket dyrare att ta några olika vinflaskor istället, och det brukar ändå räcka så att alla får smaka lite på varje. Eftersom många dessutom föredrar öl, julmust eller annat så behöver man inte räkna med så stora mängder av varje sort.

Här kommer några exempel på lyckade smakpar med julmat och vin. Men kom ihåg att resultatet sist och slutligen beror på hur just du brukar krydda och tillreda din julmat!

Kallskuret, sill, lax

Till alla fiskrätter, ägg, sillar, Janssons frestelse och annat salt småplock är det nästan godast med en öl tycker jag. Men där öl passar fungerar som oftast även ett moussserande vin. Så här kan ett tips vara att öppna en flaska bubbel för att hälsa välkommen och sedan inleda måltiden med resterna på den flaskan.

Är maten mycket salt kan ibland lite restsötma vara på sin plats, så ett halvtorrt vitt vin kan också fungera riktigt bra. En halvtorr eller Riesling blir också en underbar kombination med vissa ostar, så här kan man tänka mångsidigt och hitta vin som kommer igen under måltidens gång.

564567 Dr. Hermann Erdener Treppchen Riesling Kabinett 2015, 14,99€ : söt men med hög syra, mycket smakrik.

524177  Loosen Christmas Riesling 2015, 9,95€  : ett lite torrare och även förmånligare alternativ

588234 Kloster Eberbach Riesling Trocken 2015, (375 ml) 6,99€: perfekt om man vill man ha en bara en halvflaska, mycket prisvärt

Lutfisk

En spännande kombination kan här vara ett vitt vin gjort på druvan gruner veltliner vars aromer av vitpeppar får speglas i såsens kryddning.  Gruner Veltliner är också överlag ett nästan lika mångsidigt matvin som riesling, så förstås passar druvan även till annat än just lutfisk.

517797 Salomon Undhof Franciscus Grüner Veltliner 2015, 14,90€

Julskinkan

Till julskinkan behövs ett mjukt vin som inte är för mäktigt och mustigt i smaken. Lite syra krävs även för att möta skinkans fett.

Druvan barbera är känd för sina låga tanniner och höga syra. Denna lite sötare barbera är gjord med apassimento metoden:  926387 Ricossa Barbera Appassimento 2014, 14,99€

Vill man ha en torrare och lite mera kryddig stil kan ett vin från Rhone bli perfekt:

956447 Les Dauphins Organic 2015, 11,99€

Eller varför inte en Pinot Gris från Alsace eller Norditalien? För även om skinkan är kött och man brukar prata om rött till kött, så kan ett rödvin lätt skära sig med skinkans brunsås och potatis, om det är så man serverar den.

571257 Trimbach Pinot Gris Réserve 2013, 19,99€

 511207 Pinot Grigio St. Magdalena 2015, 13,95€

Nyckelorden för en lyckad julmiddag är samvaro, njutning och något för alla. Glöm därför inte heller bort barnen, som vare sig de dricker mjölk, julmust eller läsk också blir glada att få skåla i fina glas. Fint behöver ju inte vara dyrt, tänk loppisfynd, udda gamla glas eller dylikt.

En fin jul med mycket glädje runt matbordet önskas alla läsare!

(texten ursprungligen publicerad i Österbottens Tidning  15.12.2016)

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

En WordPress.com-webbplats.

Upp ↑

%d bloggare gillar detta: