En uppfriskande trio från Kampanien

Italien är vida känt för sina röda viner, vi dricker ripasso, barolo, chianti och amarone så det står härliga till. De vita vinerna har inte alls samma goda rykte, möjligen kan man hitta någon fräsch pinot grigio men oftast är de vita vinerna som når våra butikshyllor ganska menlösa. En mycket prisvärt och gott undantag hittas i  dagens vintips Triade della Campania, 9,99€.

Vinet kommer från Kampanien, Italiens ”vrist” och ett område där man gjort vin i tretusen år. Regionens huvudstad är Neapel och i trakten finns sevärdheter som den ur vulkanaskan utgrävda staden Pompeiji.  Det var år 79 e.Kr. som vulkanen Vesuvius begravde Pompeiji och det senaste utbrottet ägde rum 1944. Vulkanen är idag italienska kontinentens enda aktiva vulkan, de anda ligger på öar som t.ex. Sicilien.

Den vulkaniska jorden är näringsrik och bra för vinrankorna. I Kampanien odlas många lokala druvsorter som inte påträffas på andra håll. Vinet Triade består, som namnet antyder, av tre olika druvsorter:

Druvan Fiano,  som tros vara samma druva som romarna gjorde sitt vin Apianum  på. Namnet betyder ”som drar till sig bin” och visst kan man förstå att bina gillar den aromatiska druvan med naturligt hög sockerhalt.

Greco är en druva med grekiskt ursprung som när den växer runt staden Tufo och görs som endruvsvin får namnet Greco di Tufo av den vulkaniska jordmånen ”tuff” som är rik på svavel.  Tropiska frukter och mandel kan man hitta här.

Falanghina betraktas som  Kampaniens kvalitetsdruva och återfinns även på andra håll i Syditalien. Den ger fylliga, balanserade och mineraliska viner.  Namnet kommer här av de ”falanger” eller käppar som användes för att stödja upp vinrankorna.

I Triade della Campagna ger dessa tre olika druvor med sina kompletterande karaktärer en balanserad och djup smak samt en komplexitet som  på den här här prisnivån är ganska ovanlig. Rekommenderas till skaldjur och fisk, men gärna också lite kryddigare rätter och ljust kött.  Nämnas kan att tidigare årgångar fått medalj i tävlingen Vuoden Viinit och rekommenderats av Master of Wine Essi Avellan.

(texten har tidigare publicerats i Österbottens Tidning).

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

En WordPress.com-webbplats.

Upp ↑

%d bloggare gillar detta: