Nu är det påskledigt och tänkte därför tipsa om ett par viner trots att de flesta kanske redan gjort sina inköp inför helgen. Men det är ju viner som man absolut kan dricka efter påsk också.
Först ut är ett eklagrat vitt vin, Domaine de l’Aigle Chardonnay AOP Limoux 2014.
Med sina 19,90€ känns det kanske först lite överprisat om man tänker på att det ”bara” är ett vin från Limoux. Denna region vid Pyreneernas fot är kanske mera känd för sina mousserande viner. Det sägs t.o.m. att det var här man uppfann metoden med andra jäsning på flaska och att Dom Perignon gick i lära här.
Men man får en del för pengarna: Domaine de l’Aigle är en enskild gård som ligger så högt som 500 meter över havet, vilket praktiskt taget inga andra vingårdar i området gör. Jordmånen är lera och kalk. I kombination med det kyliga och fuktiga klimatet gör det att druvorna måste skördas upp till en månad senare än på andra håll i området, och denna långa mognadstid ger bra syra och fräschör. Gården tillhör Sydfrankrikes (för att inte säga en av Frankrikes) främsta producenter Gerard Bertrand. Lägg till detta att vinet är både jäst och lagrat på ek, så börjar vi ha ett bra paket. Ekigheten är ganska påtaglig, men på ett elegant sätt, inte vaniljig kalifornisk chardonnay utan något mera bourgognelikt. Rekommenderas till lax, kallskuret eller tartarbiff.
Det andra vinet var kärlek vid första ögonkastet för min del, jag bara älskade flaskan när jag såg den för en tid sedan och så visade det sig att innehållet också var bra. Les Dauphins Rouge Organic är något så okomplicerat som en röd Cotes du Rhone, ekologisk dock vilket ju är plus i kanten förutsatt att vinet också är bra vilket det är.
Producenten är Le Cellier des Dauphins, ett av de största kooperativen i Rhone, så inte så mycket finlir och terroir kanske på denna prisnivå, men pålitlig och jämn kvalitet. Och så måste ju bara älska designen och hela konceptet. Här kan man läsa mer om det. Drick detta rödvin gjort på den sedvanliga rhôneblandningen grenache, syrah ou mourvedre med lite lättare kötträtter, matiga sallader, rostbiff, ost. Och till påsklammet, varför inte?
Glad Påsk på er alla läsare! Och minns att jag blir SÅ glad över kommentarer och frågor, så jag vet att det är någon som läser dessa rader…
Jag läser allt du skriver och uppskattar verkligen både dina vintips och ditt sätt att beskriva vinernas smak. Du har en bra känsla för vinstilistik, om det finns något sånt!
GillaGilla
Tack Malin! Det uppskattas! Av en lärare dessutom, då får man riktigt ta åt sig…😊
GillaGilla