Skål för examinanden!

Maj månad är fylld av examensfester, studentkalas och andra orsaker att fira och vi utbringar gärna en skål för examinanden eller välkomnar gästerna med en somrig drink. Det vanligaste alternativet för välkomstskålen är ett mousserande vin eller ett glas bål, antingen serverat direkt till gästen eller som självservering ur en vacker skål eller annan tillbringare.  Det kan löna sig att välja en dryck med lite lägre alkoholprocent om det blir många skålar under dagen och självklart bör man också se till att det finns helt alkoholfria alternativ tillgängliga.

Pommac och läsk i all ära, men visst vill man gärna ha något som känns mera vuxet.  Det är alltid knepigt att hitta välsmakande alkoholfria drycker, eftersom processen med att avlägsna alkohol också avlägsnar en del smak, och de av-alkoholiserade dryckerna därför tenderar att ha en tråkig bismak och doft. Många undrar också om det har någon betydelse om man väljer från de alkoholfria alternativ som hittas på ALKO:s hyllor eller om man tar från matbutikernas utbud. Där finns det inget generellt svar, och samma varumärken kan faktiskt dyka upp på båda ställena.  Man får prova sig fram.

Pierre Zero rosé (0% alc, 7,09€ på t.ex. Prisma) är ett mousserande alkoholfritt rosévin. Varumärket saluförs av franska företaget Pierre Chavin Estates, ett ungt och väldigt duktigt företag där just vinmakandet och produkternas kvalitet läggs på första plats. Här har man verkligen lyckats att undvika den tråkiga bismaken och doften och vinet känns inte heller så sött som de flesta andra alkoholfria drycker brukar göra. Färgen är lyxigt ljusrosa och kunde vara vilken roséchampagne som helst.  Värt att notera är även att detta vin faktiskt är 0,0% alltså HELT alkoholfritt, vilket inte alltid är fallet med andra produkter, där det ofta finns en alkoholhalt på 0,02-0,03%. Vinet är även Halal-certifierat.

I matchande rosa färg går mitt tips för den alkoholhaltiga skålen: Cavas Hill Cuvée Panot Rosé Brut  (11,5% alc., 8,99€, 10 gr socker). Denna majnyhet på ALKO och troligtvis den bästa cavan jag smakat i det här prissegmentet. Blandningen innehåller förutom de traditionella cavadruvorna även chardonnay, och uttrycket är mineraliskt och mycket elegant, med toner av röda vinbär och citrus.

Vill man inte ha roséfärg i glaset väljer man förstås något annat mousserande vin eller t.o.m. en riktig champagne.  Här är utbudet stort och det gäller bara att matcha egna plånboken och smaken.  På den helt alkoholfria sidan hittade jag här faktiskt inget som var riktigt drickbart, men om man kan acceptera att drycken innehåller 2,2% alkohol (mindre än en lättöl/pilsner) finns ett alternativ i Lindeman’s Early Harvest (8,79€, på t.ex. Prisma). En blend av Chardonnay, Pinot Noir och Muscat som faktiskt gör ett gott intryck i glaset med pigg syra och bubblor som hålls kvar. Servera dock mycket väl avkylt, annars kommer den typiska ”alkoholfria” doften snabbt fram.

Färdigblandade drinkar eller smaksatta vindrycker dyker upp i mänger denna säsong igen, och i alla tänkbara färger. Varför inte pigga upp festen med en gula mimosadrink, blått vin, eller rosa mousserande vin med smak av pomelo (en slags grapefrukt)? Alkoholhalten är också ganska låg i dessa vilket kan vara till sin fördel.  Servera väl avkylt med lite fruktbitar eller annan dekoration i glaset.  Bland andra producenten Mionetto gör en god version med jordgubbssmak; Il Fragola, (8%, 8,99€) som rekommenderas med en jordgubbe och lite mynta.   Värd att pröva trots sitt lite barnsliga utseende är även Thr3 Monkey’s Moscato & Pomelo (6,5%, 7,98€).  Ett roligt och effektfullt tips är gröpa kulor ur en melon, frysa dem och använda som isbitar.

cavas hill student

(texten har tidigare publicerats i Österbottens Tidning)

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

En WordPress.com-webbplats.

Upp ↑

%d bloggare gillar detta: