Vin till kräftorna

Kräftsäsongen inleddes egentligen redan 21 juni, men många sparar kräftskivorna tills lite längre in på sensommaren. Med den kyliga sommar vi haft har måhända höstkänslorna redan smugit sig på, så vad passar då bättre än att damma av allsångshäftet och bänka sig runt ett välfyllt bord där dessa röda krabater spelar huvudrollen.

Vare sig man väljer ett inhemskt alternativ eller ett utländskt djupfryst sådant vill man ha en givetvis ha välsmakande dryck därtill. Öl och snaps är traditionella tillbehör men många väljer även vin och när man har flera smakrika tillbehör som aioli, salta pajer och sallader passar detta utmärkt när det finns flera smaker som vinet kan ”gifta sig” med. Det är ändå speciellt två smaker man bör ta i beaktande när man kombinerar vin till sina kräftor, nämligen sältan samt skaldjurens umami, denna femte grundsmak som närmast kunde beskrivas som saltsöt.

Umamin är orsaken till varför man inte brukar rekommendera rött till kräftor eftersom den krockar med det röda vinets tanniner. Vill man ändå ha rött kan man välja ett friskt och fruktigt rött vin med måttliga tanniner och kanske dricka det främst med tillbehören.

Sältan i både kräftor och tillbehör gör att det vita vinet gärna får vara halvtorrt. Ett mycket prisvärt och kanske lite otippat halvtorrt vin som även lockar fram det söta i kräftköttet är Fetzer Shaly Loam Gewurztraminer, 9,99€ från Monterey County i Kalifornien.  Har du dessutom pajer som innehåller västerbottensost på bordet kan det bli en riktig fullträff.fetzer-shaly-loam-gewurztraminer-20141.jpg

 

Om vill man testa en rosé och tycker man klarar sig med en halvflaska vill jag badissa-bardolino-chiaretto-2015rekommendera Badissa Bardolino Chiaretto, 5,99€, ett italienskt rosévin med örtiga inslag. De flesta torra vita viner gjorda på aromrika druvan sauvignon fungerar också bra när smaken orkar möta upp både kräfta och dill. jose-pariente-varietal-verdejo-2016

Ett annat tips är Jose Parientes Verdejo, 13,03€ ett druvtypiskt och elegant alternativ från Rueda i Spanien.

A och O är hur som helst att dryckerna serveras välkylda eftersom kräftätandet tar tid. Ställ en ishink på bordet och servera lite åt gången. Skål!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

En WordPress.com-webbplats.

Upp ↑

%d bloggare gillar detta: