Parlez-vous Piquepoul?

Piquepoul eller Picapoll är druvan på många vinälskares läppar. Namnet har flera tolkningar, men en av de mest populära är just att vinet svider på läpparna (piquer) vilket syftar på druvans höga syrlighet, eller att hönorna (poule) tycker om att picka i sig dessa druvor.

Piquepoul är en av de äldsta lokala druvvarianterna i Languedoc i södra Frankrike. Druvan är känslig för vissa sjukdomar men har ändå alltid varit populär även om de producerade mängderna inte varit stora och namnet knappast varit känt utanför Frankrikes gränser.

Redan år 1992 påbörjade vinbönderna i området en kamp för att druvan och jordmånen den kom från skulle få den notorietet de förtjänade.  Under 20 år femdubblades volymen och succén var ett faktum, men det dröjde ändå till 2013 innan Piquepoul förärades sin AOP- titel av INAO, den organism i Frankrike som övervakar klassificeringen av jordbruksprodukter.Ostron2

AOP Piquepoul de Pinet är idag den största appellationen för vitviner i Sydfrankrike. Området ligger i Languedoc, i triangeln Agde- Sete- Pezenas.  Man brukar säga att Piquepouls ”terroir” eller jordmån är havet, för området ligger på Medelhavets strand men inbegriper även Thau-lagunen, en stor insjö känd för sina ostronodlingar och fiske.

Piquepoul de Pinet är rätt så aromatiskt och har en viss beska och stadga i smaken som gör att det är ett ypperligt matvin. Vinet står sig bra mot sältan i skaldjur och andra fiskrätter. Jag skulle vilja likna det vid  blandning mellan Gruner Veltliner och Muscadet från Loire.

Även längre ner längs Medelhavets kust i Katalonien hittar vi samma druva, men här kallas den Picapoll.  Vill man göra en intressant provsmakning och jämförelse kan man därför prova nr 533947 Gerard Bertrands Terroir Piquepoul de Pinet (12,95€)  jämsides med nr 905337 Abadal Picapoll från DO Pla de Bages (13,90€). Pla de Bages är  Kataloniens minsta DO  med ett namn som sägs härstamma från en gammal romersk stad uppkallad efter vinguden Bacchus.  Gör en saffransdoftande skaldjurspaëlla till, och medelhavets bris är inte långt borta!

picapoll.jpgpiquepoul.jpg

(texten har tidigare publicerats i Österbottens Tidning).

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

En WordPress.com-webbplats.

Upp ↑

%d bloggare gillar detta: