Rödvinstips till ruskiga höstkvällar

När vinden viner i knutarna och regnet piskar på fönstret, vad är då bättre än att kura ihop sig soffan med ett glas rödvin? Jag föredrar mitt röda tillsammans med mat, och väljer därför gärna vin med tillräcklig syra och struktur. Men det är det något med denna årstid som gör att jag får lust på lite mulligare, mjukare röda viner som klarar sig utmärkt på egen hand och förgyller lässtunden eller TV-tittandet i soffhörnet.

För att ett vin ska vara drickbart även utan tilltugg är det främst tanninernas nivå man bör tänka på, alltså att vinet inte är för strävt. Annars är det att välja efter tycke och smak, och visst är det lätt att charmeras av vin som tar ut svängarna ordentligt i både doft och smak när man inte behöver tänka på att matcha någon maträtt!  Här följer några tips på smakrika men mjuka och lättdruckna vin i flera prisklasser:

”Nya Spanien”hello-world-cabernet-franc-2016

Hello World Cabernet Franc 2016, 8,98€:

Detta spanska vin är gjort på en för det landet ganska otippad druva. Cabernet Franc har i vanliga fall också ganska framträdande tanniner men här är en mjukare version med toner av hallon och kryddor. Plus i kanten för den praktiska korken som går att skruva på igen (tänk portvinskork).

”Gamla Spanien”

anciano-gran-reserva-tempranillo-2006Anciano Gran Reserva Tempranillo 2006, 11,99€.

Att få ett över tio år gammalt vin för dryga tiolappen är verkligen inte fy skam. Som väntat en hel del ek, typiskt för det spanska ursprunget, men en ren och träffsäker smak, mjuk och följsam.  Mycket prisvärt.

 

“Over there”noble-vines-667-pinot-noir-2014.jpg

Noble Vines Fog Head Pinot Noir 2014, 14,99€.

Från en lite kyligare del av Kalifornien, nämligen Monterey, kommer denna blandning av Pinot Noir med en liten skvätt Petite Sirah. Resultatet är moget, mulligt och mustigt med lite söta toner av mocka från eklagringen. Mums!

 

(texten har tidigare publicerats i Österbottens Tidning).

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

En WordPress.com-webbplats.

Upp ↑

%d bloggare gillar detta: