Vinexperter varnar ibland för att köpa vinflaskor som ser alltför speciella ut och en sned flaskhals eller en flaska i form av ett djur sägs bara vara ett sätt att lura den lättrogna konsumenten. Är innehållet däremot också bra är en snygg eller annorlunda flaska givetvis bara pricken över i:et som kan bli kvällens snackis... Continue Reading →
Blogg
En händelserik vecka
Det har igen varit tyst på bloggen och detta har berott på att jag har haft en riktigt fartfylld vecka och nöjt mig med lite kortare inlägg på sociala medier. Här en liten sammanfattning av den gångna veckan som verkligen gått i vinets tecken: LÖRDAG Inledde starkt med en Fransk Afton på Rosenlunds Prästgård. De... Continue Reading →
Fransk afton
Jag ser verkligen fram emot lördagen då jag kommer att vara värdinna för en fransk afton som ordnas på Rosenlund. Vi kommer att njuta av mat och vin från Alsace, Bordeaux och södra Frankrike samt några musikaliska inslag. Än finns ett fåtal platser kvar för den som är snabb! Ni kan läsa mer om eventet... Continue Reading →
Viltvinet som inte var så vilt
Den här tiden på året dyker det upp en massa vinflaskor med älgar, orrar och harar på etiketten på Alkos hyllor. Det här är de så kallade riistaviinit eller viltvinerna, som ALKO lägger in i sortimentet under en begränsad tid under hösten för att matcha de maträtter som görs på skogens diverse gåvor. Varför det... Continue Reading →
Gewurztraminer-älskad och hatad.
Gewurztraminer. Prosit. Nä men skämt åsido, druvor med lite mer lättuttalade namn finns det ju. Dessutom är den svår att förstå sig på denhär druvan, den kan vara både blommig och dofta tantparfym eller mer fräsch med citrustoner. Helt torr eller sliskigt söt. Jag är själv ingen stor vän av "gewurz" men hittade nyligen ett så... Continue Reading →
Fumé blanc från Napa Valley och reduktion/reduktiv stil.
Kvällens uppställning av vita viner på grundkursen i vin i Jakobstad såg ut som nedan. Ett par nya bekantskaper samt någon gammal goding. Trimbachs Riesling blir man väl aldrig besviken på, som alltid ett ypperligt exempel på en bra matriesling och med karakteristiska petroleumtoner. Tredje vinet från höger på bilden kommer från Robert Mondavi i... Continue Reading →
Kursstart!
Idag inledde jag höstens vinkurser med ett tillfälle i Larsmo. Det var roligt och jag hoppas deltagarna också tyckte det. Eftersom det var grundkurs gick vi igenom hur man gör vin och vad det finns för typer av vin, och sedan testade vi vårt doftsinne med Le Nez du vin. Här finns de vanligaste aromerna man påträffar... Continue Reading →
Bordeaux.nu
När jag har mina vinkurser frågar jag ibland: Brukar ni dricka vin från Bordeaux ? Nä, blir svaret oftast. "För dyrt och inte gott. Surt." Nåja, det är väl helt giltiga orsaker. Jag brukar dock vilja gräva vidare och bättre förstå vad personen egentligen menar med att det är surt, och om ni kommer på... Continue Reading →
Muscadet
Nu när det är kräftskivetider vill jag påminna om en artikel jag skrev på ÖT för en tid sedan om muscadetvin och som prenumeranter kan läsa i sin helhet här. Muscadet är ett vitt vin från regionen kring Nantes i Loiredalen. Det har inget som helst att göra med söta viner gjorda på Muscat eller Moscatel... Continue Reading →
Vin. Och Mera.
Nu har Vin Med Mera äntligen fått sin blogg! Eftersom jag är så otroligt oteknisk har det tagit en stund, och jag kommer att förbättra sidan vartefter jag förstår hur man ska göra, så hoppas ni har tålamod. Facebooksidan finns givetvis också kvar, men lite längre inlägg och artiklar kommer att finnas här på bloggen,... Continue Reading →