Blogg

Beaujolais Nouveau

Igår, eller närmare bestämt den tredje torsdagen i november klockan 00.00 släpptes  de första flaskorna av årets Beaujolais Nouveau. Först ut att få smaka på härligheten är alltid Japan, eftersom de byter dygn först av alla.  Även i år spreds bilder på sociala medier där man såg  japaner som t.o.m. badade i den ädla drycken. Men vad... Fortsätt läsa mer →

Vinet med pinnen

Vinexperter varnar ibland för att köpa vinflaskor som ser alltför speciella ut och en sned flaskhals eller en flaska i form av ett djur sägs bara vara ett sätt att lura den lättrogna konsumenten. Är innehållet däremot också bra är en snygg eller annorlunda flaska givetvis bara pricken över i:et som kan bli kvällens snackis... Fortsätt läsa mer →

En händelserik vecka

Det har igen varit tyst på bloggen och detta har berott på att jag har haft en riktigt fartfylld vecka och nöjt mig med lite kortare inlägg på sociala medier.  Här en liten sammanfattning av den gångna veckan som verkligen gått i vinets tecken: LÖRDAG Inledde starkt med en Fransk Afton på Rosenlunds Prästgård. De... Fortsätt läsa mer →

Fransk afton

Jag ser verkligen fram emot lördagen då jag kommer att vara värdinna för en fransk afton som ordnas på Rosenlund. Vi kommer att njuta av mat och vin från Alsace, Bordeaux och södra Frankrike samt några musikaliska inslag. Än finns ett fåtal platser kvar för den som är snabb! Ni kan läsa mer om eventet... Fortsätt läsa mer →

Viltvinet som inte var så vilt

Den här tiden på året dyker det upp en massa vinflaskor med älgar, orrar och harar på etiketten på Alkos hyllor. Det här är de så kallade riistaviinit eller viltvinerna, som ALKO lägger in i sortimentet under en begränsad tid under hösten för att matcha de maträtter som görs på skogens diverse gåvor. Varför det... Fortsätt läsa mer →

Gewurztraminer-älskad och hatad.

Gewurztraminer. Prosit. Nä men skämt åsido, druvor med lite mer lättuttalade namn finns det ju. Dessutom är den svår att förstå sig på denhär druvan, den kan vara både blommig och dofta tantparfym eller mer fräsch med citrustoner. Helt torr eller sliskigt söt. Jag är själv ingen stor vän av "gewurz"  men hittade nyligen ett så... Fortsätt läsa mer →

Kursstart!

Idag inledde jag höstens vinkurser med ett tillfälle i Larsmo. Det var roligt och jag hoppas deltagarna också tyckte det. Eftersom det var grundkurs gick vi igenom hur man gör vin och vad det finns för typer av vin, och sedan testade vi vårt doftsinne med Le Nez du vin. Här finns de vanligaste aromerna man påträffar... Fortsätt läsa mer →

Bordeaux.nu

När jag har mina vinkurser frågar jag ibland: Brukar ni dricka vin från Bordeaux ? Nä, blir svaret oftast. "För dyrt och inte gott. Surt." Nåja, det är väl helt giltiga orsaker. Jag brukar dock vilja gräva vidare och bättre förstå vad personen egentligen menar med att det är surt, och om ni kommer på... Fortsätt läsa mer →

En WordPress.com-webbplats.

Upp ↑